Horalík atelier

Místo pro klidný odpočinek i sportování

Dětské sportovně-kulturní centrum Staré Brno

Pohled na hlavní vstup do areálu

“Ambicí domu je místo zachovatdoplnit, ne změnit.”

Místo pro nový dům má úžasnou atmosféru: přírodní amfiteátr – připomínka dávné cihelny. Leží v centru města s výhledem na jeho dominanty a přitom zůstává skryté, stranou hluku z dopravy.

Setkávají se zde strmý lesnatý svah s městskou zástavbou; malé měřítko krajiny stromů, zídek a terénních skoků ze strany jedné a z druhé výrazný zářez v údolí vedoucí ulice Úvoz lemované obytnými domy.

Pohled od zdi kláštera
Pohled s klášterem v pozadí

Zadání poskytuje /často/ určitou volnost výkladu; ovšem návrh musí nabídnout konkrétní dispozice, fasády, materiály.

Chtěli bychom nabídnout v prvé řadě princip, jakým navrhovaný dům vstupuje na dané místo – nebo také – jak by nové aktivity mohly fungovat v daném místě.

Princip, na jehož základě následně prezentujeme konkrétní formu /kterou chápeme jako jednu z možných/.

Polosoukromý prostor dvora

Střed amfiteátru zůstává volný, po obvodu je vymezen zastřešenou promenádou, na kterou navazují jak lesnatý svah, tak jednotlivé části nového domu, místa pro jednotlivé aktivity a hřiště.

Parku, který má na svahu postupně vzniknout, je takto umožněno nikoli jen k domu přijít ale do domu vstoupit.

Interiér foyer s knihovnou
  • Městská část Brno-střed
  • Brno
  • Studie
  • MASPARTI
  • 2017

Podobné projekty

Oceněno

Modulový dům

Rodinný dům využívající výhod typizované konstrukce.

Mateřská škola v Semilech

Architektonická soutěž